Reageren? »

Het laboratorium in

De herfst valt in, de natuur verandert van jas. Een uitnodiging om naar buiten te gaan en de verse geuren op te snuiven. Ook Vincent van Gogh liet zich inspireren door wat zich buiten afspeelde. In 1882 schilderde hij Meisje in het bos op locatie. De boomblaadjes die in de verf zijn teruggevonden, zijn daarvan het bewijs. Dit is slechts één van de vele opmerkelijke bevindingen uit Van Goghs atelierpraktijk, een samenwerking tussen het Van Gogh Museum, Shell en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De berichten over het onderzoek stoppen nu op dit weblog, maar krijgen in 2013 een spectaculair vervolg in een grote tentoonstelling. 

Glinsterende ‘diamanten’ in De zaaier, zandkorrels in het werk Zeegezicht bij Les Saintes-Maries-de-la-Mer, een nieuwe kleur blauw die maar geen trend wilde worden… Maar ook het doorgronden van gerecyclede schildersdoeken en het ontrafelen van de sociale netwerken waartoe Vincent van Gogh behoorde. Het onderzoek naar Van Goghs atelierpraktijk brengt ons steeds een beetje dichter bij de drijfveren en werkwijze van de kunstenaar. Zo bleek hij niet zo geïsoleerd te werken als veel mensen dachten, en maakte hij gebruik van gangbare technieken om zich het vak eigen te maken. Het onderzoek geeft antwoord op vragen over Van Goghs materiaalgebruik, de winkels waar hij schilderspullen kocht, werklocaties (binnen of buiten), bevriende kunstenaars en theorieën die hij kende. Door het onderzoek is een veelzijdig en waardevol beeld ontstaan van de kunstenaar Vincent van Gogh, met verrassende nieuwe inzichten.

Het lopende onderzoek is nu ten einde. De komende maanden verzamelen de onderzoekers alle (deel)resultaten en verbinden ze de losse eindjes met elkaar. Achter de schermen bereiden we nieuwe publicaties voor en werken we hard aan de grote tentoonstelling over Van Goghs atelierpraktijk in 2013. Daarin worden, naast werken van Van Gogh uit de eigen collectie, ook veel bruiklenen tentoongesteld. Bovendien waan je je in een laboratorium met state of the art onderzoekstechnieken, die je zelf kunt bekijken en ervaren. Wie weet wat er allemaal nog aan het licht komt… 

Volg het laatste nieuws over Van Goghs atelierpraktijk op de website van het Van Gogh Museum  of schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief

 

Comments are closed.