Reageren? »

De perfecte match

Je loopt door Parijs, stad voor romantici. Misschien kom je hier je grote liefde wel tegen. Maar je kunt elkaar ook net zo makkelijk mislopen, weten we uit films. Terwijl jij de winkel ingaat, loopt die ander via een zijdeur naar buiten. Nietsvermoedend ga je verder met je leven. Alleen de verkoper van de winkel ziet jullie allebei, bíjna tegelijk. Het had zo mooi kunnen zijn.

In de winkel voor schildersbenodigdheden in Montmartre ontstond in 1887 een soortgelijke ontmoeting. Vincent van Gogh kocht er doek van de rol, en andere belangrijke kunstenaars deden dat natuurlijk ook. Maar we zouden er nooit achter kunnen komen wie er voor of na hem in de winkel kwamen.

Tot nu: in een uitzonderlijk onderzoeksproject zijn de weefsels van schildersdoeken nauwkeurig vergeleken. Doeken van dezelfde rol komen zo boven drijven en wat blijkt: de jongere kunstenaar Émile Bernard werkte, toen hij een paar maanden in Parijs verbleef, met hetzelfde doek als Van Gogh. De twee schilderijen die daaruit voortvloeiden zijn voor eeuwig met elkaar verbonden – de perfecte match.

 

Comments are closed.