Reageren? »

Zoek de verschillen

Bartje. Bruine bonen. Hunebedden, plaggenhutten en krentjebrij. De TT. Berend Botje, Skik. Aardgas. Schaapskooien. Slechts enkele highlights uit de dunstbevolkte provincie van Nederland: Drenthe. De provincie die vooral bekend staat om haar onbedorven natuur. Uitgestrekte zandgronden, waterlopen en veenmoerassen laten de tijd stilstaan. Mooi, ja: maar ook een beetje statisch.

Als kunstenaars vroeger naar Drenthe gingen voor inspiratie, kozen ze voor het woeste noorden van de provincie. Van Gogh belandde in het najaar van 1883 echter in de zuidelijke veenkolonie. Deze natte, drassige veengebieden hebben – behalve turf – niet zoveel bijzonders te bieden. En tijdens zijn verblijf, van september tot december, was het vast niet elke dag mooi weer.

In deze vroege periode van zijn kunstenaarschap (hij was net begonnen met serieus schilderen naast het tekenen), experimenteerde hij met de effecten van licht en donker. Via het schilderij van een Drentse akker vertelt Van Gogh ons een verhaal, dat werd gereconstrueerd door de onderzoekers van het Van Gogh Museum. Hij speelde met de compositie en figuren in het tafereel, maar wist zijn voorwerk goed verborgen te houden. En zo blijkt er in het veenmoeras toch meer te gebeuren dan je denkt.

Zoek de verschillen.

 

Comments are closed.